Индија & Србија

Индија & Србија

Индија и Србија (бивша Југославија) традиционално су уживале дубоко пријатељство као суоснивачи Покрета несврстаних. Дубока веза пријатељства настављена је деценијама које су уследиле, што је резултирало блиским и пријатељским везама између Индије и Србије. Две земље су 2023. прославиле 75. годишњицу успостављања дипломатских односа. Србија је подрћавали избор индијских кандидата у мерународни за. Индија и Србија такође деле заједничка мишљења о многим великим глобалним питањима.

Билатерална трговина Индије и Србије током периода јануар-децембар 2023. износила је ~ УСД 350 милиона, од чега извоз Индије у Србију износи ~ УСД 320 милиона.

Јога , Ајурведа и Хомеопатија су признате у српском закону. Међународни дан јоге (ИДY) обележава се сваке године у већим градовима Србије.

У Србији је почело снимање индијског филма. У Уттаракханду је у Утараканду снимана прва индијско-српска заједничка продукцијаДев Бхоомипознатог српског ре

Историја

Индија има дугу и сложену историју, са древним цивилизацијама које датирају хиљадама година уназад. Њиме су владале разне династије, империје и колонијалне силе, укључујући Империју Маурyа, Империју Гупта, Мугхал империју и Британску империју.
Индија је стекла независност од британског Колонијалног улеа 15. августа 1947. године, и усвојила демократски систем управљања.

Географија

Индија се граничи са Пакистаном на северозападу, Кином и Непалом на северу, Бутаном на североистоку, а Бангладешом и Мјанмаром на истоку. На југу је везан Индијским океаном, а на западу има обалу дуж Арапског мора.
Разноврсна географија Индије укључује хималајски планински венац на северу, пустињу Тхар на западу, плодне равнице у басенима реке Ганг и Брахмапутра и огромну обалу.

Територије државе и Уније

Индија је подељена на 28 држава и 8 територија Уније, свака са сопственом владом или административном структуром.

Капитала

Главни град Индије је Њу Делхи, који је такође један од 11 округа националне престонице Територије Делхија.

Ђивермент

Индија је савезна парламентарна демократска република. Она има председника на месту шефа државе и премијера на месту шефа владе. Индијски парламент чине два дома: Раџа Сабха (Савет држава) и Лок Сабха (Дом народа).

Језика

Индија је невероватно језички разноврсна, са стотинама језика који се изговарају широм земље. Хинди и енглески су званични језици на националном нивоу. свака држава у Индији може да има своје званичне језике поред Хинди и енглеског језика.

Економије

Индијски ГД је УСД 3. 3 Триллион. Индија има мешовиту економију са сектором пољопривреде, производње и услуга. То је једна од најбрже растућих највећих економија на свету, расте годишње 7%
Кључне индустрије укључивале су информативну технологију, пољопривреду, фармацију, текстилну и аутомобилску производњу.

Технологија и иновације

Индија је позната по доприносу науци и технологији са растућом индустријом ИТ и софтверских услуга.
Земља има живахан стартап екосистем и прави кораке у истраживању свемира и нуклеарне енергије.
Разноврсна култура Индије, богата историја и брзо растућа економија чине је динамичним и утицајним играчем на глобалној сцени. Она се и даље суочава са разним могућностима и изазовима док тежи економском развоју и социјалном напретку.

Религија

Индија је родно место великих религија као што су хиндуизам, будизам, џаинизам и сикизам. У њему се такође налази значајно становништво муслимана, хришћана, Сихова, будиста, Џајнса и људи других вера.

Култура

Индијска култура је невероватно разноврсна и богата, позната по традиционалној духовности, уметности, музици, плесу и кухињи. Фестивали као што су Дивали, Холи, Еид и Божић прослављају се са великим ентузијазмом широм земље.
Индија има успешну филмску индустрију Боливуд, која производи многе филмове годишње.

Историја

За српску историју на сајту:
Срби су населили Балкан у 6. Еволуирала је у Велику кнежевину до 11. века, а 1217. основана је Краљевина и народна црква (Српска православна црква) под династијом Немањић. Године 1345 основано је Српско царство које се простире на већем део Балканског полуострва. Србија је 1540.

Србија је своје садашње границе остварила крајем Другог светског рата, када је постала федерална јединица унутар Савезне Народне Републике Југославије (проглашена у новембру 1945). После распада Југославије у серији ратова деведесетих година, Србија је поново постала независна држава 5.

Географија

Србија се налази на Балкану и у Паноној равници. Она дели копнене границе са Мађарском на северу, Румунијом на североистоку, Бугарском на југоистоку, Северном Македонијом на југу, Хрватском и Босном и Херцеговином на западу и Црном Гором на југозападу. Због стратешког положаја у срцу југоисточне Европе, Србија се често назива капијом западне Европе. Србија има око 6,6 милиона становника и простире се на укупној површини од 77. 612 квадратних метара.

Капитала

Београд (познат и као Београд) је главни град и такође је највећи град са ~ 1,6 милиона становника.

Клима

Клима Србије је умерен континентал са хладним зимама (мање хладноће у поређењу са северном Европом) и топлим летима. Просечна годишња температура ваздуха је ~ 11 дег. Ц. У већим градовима обично има 2. 000 до 2. 200 сати сунца годишње.

Трговине

Трговина игра значајну улогу у српској економској производњи. Главни трговински партнери су Немачка, Италија, Русија, Кина и суседне балканске земље. Београд је економско срце Србије и дом већине великих српских и светских компанија које послују у земљи, као и Народне банке Србије и Београдске берзе.

Нови Сад и Ниш су други и трећи по величини градови и најзначајнија економска чворишта после Београда.

Језика

Српски је званични језик Србије.

Економије

Економија Србије је услужна економија са вишим средњим приходима у централној Европи, а терцијарни сектор чини две трећине укупног бруто домаћег производа (БДП). Економија функционише по принципима слободног тржишта. Предвиђа се да ће номинални БДП у 2024. години достићи 81,694 милијарде долара, што је 12. 360 долара по глави становника, док је БДП на основу паритета куповне моћи (ЈПП) износио 182,306 милијарди долара, што је 27. 575 долара по глави становника.

Најјачи сектори економије Србије су енергетика, аутомобилска индустрија, машине, рударство и пољопривреда. Примарни индустријски извоз у земљи су аутомобили, основни метали, намештај, прерада хране, машине, хемикалије, шећер, гуме, одећа и фармацеутска индустрија.

Догађаји

Будите у корак са нама

Будите у корак са нама

Scroll to Top